Természet és irodalom kezdőlap
Természet és irodalom
 
Azok, akik olvasták már az új kötetem kéziratát (teszolvasók, szerkesztő, kiadó), gyakran megjegyzik, hogy a novellák nagy részét jellemzi a természetközeli szemléletmód, a saját, intim közegtől a kozmosz felé való nyitás. Kérdezik, hogy szándékomban állt-e ráirányítani az olvasók figyelmét a természet és ember kapcsolatára.
Gondolkodtam ezen. Nem egyszerű a saját történeteimet objektív szemüvegen keresztül analizálni, de azt gondolom, hogy kifejezetten ökokritikus célok nem vezéreltek az alkotás alatt, bár nem áll tőlem távol az ökokritikai szemlélet. 

Ami ezek szerint dominánsan megjelenik a novellákban, az a saját megélési és életviteli folyamataim. A természet mindenhol jelen van, mikro és makro állapotban az életemben, erős pozitív felhanggal, az emberrel szinte szétválaszthatatlan egységben. A természet tisztelete, védelme éppoly egyértelmű számomra, mint az, hogy annak mi magunk is szerves alkotóelemei, alkotó- kisistenei vagyunk. (Hamvas Béla után: az ember, mint mikrotheosz)
Habár a táj, a természet már a kezdetek óta megjelenik az irodalmi művekben – gondoljunk csak a népművészetre, a természetlírára, tájleíró prózára – a rousseaui természet még erősen negatív felhangú volt, szinte a társadalmi értékek ellentéteként jelent meg. Csak jóval később, a romantikában vált a természet ereje és hatása pozitívvá, megnyugtatóvá, amit szinte dicsőíteni illett.

A XIX. századi irodalom megteremtette a „meghitt természetet”. A ház körüli virágoskert, a szántók látványa, az utca mögötti fenyvesek susogása. Ami közel van hozzánk, amiben élünk. És valljuk be, a természet szó mindenkinek más-más tartalmat hordoz, hiszen erős érzelmi töltete van, rárakódnak az egyéni, sajátos tapasztalatok, sőt, nemcsak az emocionális, hanem a morális kérdéskört is megmozgatja. A TÁJ- ba beletartozik az ember is. Amilyen a TÁJ, olyan az ember is, akihez a sajátos táj tartozik. Talán ez a megközelítés, ami az én írásaimban megjelenik: az ember interaktív flow-ban él a szűkebb és tágabb környezetével, a növényekkel, az állatokkal, az ásványokkal. Éppen ezért az én felfogásomban a növények, állatok, ásványok, vizek nem ÉRTÜNK, emberekért vannak itt, hanem VELÜNK élnek, lélegeznek.

A földi lét ember és természet egymásra utalt, tiszteletteljes, közös megtapasztalása. Hiszek a természetvédelemben, a vega/vegán életmódban, az ember és természet közös gyógyulásában.
És ez benne van a novellákban.
 
 
 

Legfrissebbek

Könyvbemutatóval egybekötött dedikálás

Olvasmányok őszre - Irvin D.Yalom kötetei

Az olajfa (novella-részlet)

Mese az egyezségről (részlet)

Jaguár-erő (részlet)

Cassiopeia

Párkapcsolati grafológia

A vers, mint mantra

Transzgenerációs szemlélet

Férfi vagy nő írta-e?

A kívánság

Noklapja.hu interjú

Femcafe.hu interjú

Ezüst csillogás

Adventi hangolódás irodalomterápiával

Gyógyító írás a gyakorlatban

Kosztolányi: Édes Anna kiállítás

Az ösvény (novella-részlet)

Vakon hinni

Hazugságjegyek a kézírásban 2. rész

Hazugságjegyek a kézírásban 1. rész

A Csigaház igazi kincseket rejt

Elérhetőségem:

Sajtókapcsolat:

Üzenet küldése:

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek.

Elengedhetetlen
Statisztikai és marketing