Az írás, mint pszichológia kezdőlap

Volt már olyan élményed, hogy kiírtad magadból a bánatodat? És itt most nem elsősorban a hivatásos írókra gondolok, akik olyan szerencsés helyzetben vannak, hogy ösztönösen találtak rá az írás folyamatára, és közülük sokan nyilatkoznak az írásról úgy, mint önterápiás alkotó folyamatról. Én rád gondolok! Rád, akinek az írás nem hivatás, csak lehetőség, hogy gyógyulhass.

Ezt a kérdéskört több, mint harminc éve vizsgálják a szakemberek (többek között J.W. Pennebaker és John F. Evans) és ma már tudományos bizonyítékok támasztják alá azt a tényt, hogy az érzelemkifejező írás felgyorsítja a lelki megküzdési folyamatokat. Ha leírod a bánatodat, traumádat, fájdalmas emlékeidet, megkönnyebbülsz, boldogabb leszel és nagy valószínűséggel kevesebbet fogsz orvoshoz vagy mentális szakemberhez fordulni a későbbiekben.

Miben rejlik az érzelemkifejező írás titka? Természetesen nem a papírban és ceruzábansmiley

  • Felfedi a titkokat! Elbeszéled, kiírod a fájdalmadat, így stresszmentesíted magad. A fájdalmas titkok súlyos terhekkel járnak.
  • Közel tudod engedni magadhoz a saját elszenvedett traumádat, jobb rálátást és megértést kapsz a miértekkel kapcsolatban.
  • Majd ezt követően könnyebben tudod elengedni a múltbéli eseményeket, képes leszel magadat nem áldozatként, hanem aktív részeseként látni. Tudatosságod, objektivitásod fejlődik.
  • Az írás eredményeként jótékony biológiai változások is beállnak a szervezetedben. Ne feledd, az írás agytevékenység és hatást gyakorol a fizikai testre is. Hatására erősödik az immunrendszered, ellenállóbb leszel a betegségekkel szemben.

Mi van, ha te sosem voltál jó író? Sosem tudtál leírni három összefüggő mondatot sem? Épp, hogy túlélted az érettségit? Te is bátran belevághatsz! Az érzelemkifejező írás ugyanis nem a stílusról vagy fogalmazásról szól. Csak egy kis elhatározás és őszinteség kell hozzá. Nincs vesztenivalód, a végén még össze is tépheted, anélkül, hogy bárkinek megmutattad volna.

Kísérletezz az írással!

Legfrissebbek

Könyvbemutatóval egybekötött dedikálás

Olvasmányok őszre - Irvin D.Yalom kötetei

Az olajfa (novella-részlet)

Mese az egyezségről (részlet)

Jaguár-erő (részlet)

Cassiopeia

Párkapcsolati grafológia

A vers, mint mantra

Transzgenerációs szemlélet

Férfi vagy nő írta-e?

A kívánság

Noklapja.hu interjú

Femcafe.hu interjú

Ezüst csillogás

Adventi hangolódás irodalomterápiával

Gyógyító írás a gyakorlatban

Kosztolányi: Édes Anna kiállítás

Az ösvény (novella-részlet)

Vakon hinni

Hazugságjegyek a kézírásban 2. rész

Hazugságjegyek a kézírásban 1. rész

A Csigaház igazi kincseket rejt

Elérhetőségem:

Sajtókapcsolat:

Üzenet küldése:

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek.

Elengedhetetlen
Statisztikai és marketing