Az irodalom gyógyító ereje kezdőlap

Azt mindenki tudja, hogy az olvasás lélekfejlesztő hatású és általában elmondhatjuk, hogy az olvasottság és a műveltség között jelentős összefüggés áll fenn.
De az a tény, hogy az irodalom ereje akár gyógyíthat is, kevésbé ismert tény.
Pedig ha mélyebben elgondolkodunk azon, hogy mire használta az ember a kezdetektől fogva a meséket, a dalokat, a táncokat, akkor erős a gyanú, hogy örömszerzés, önkifejezés vagy önterápia, gyógyulás állt a művészi tevékenységek mögött már akkor is, amikor még az ember nem is ismerte a terápia szót.

 Az irodalomterápiának (biblioterápia) több típusát különböztetjük meg:
  • pszichés zavarokkal küzdők ambuláns és kórházi kezelésének kiegészítése, mint művészetterápia
  • önfejlesztő, mentálhigiénés foglalkozás
  • egyéni vagy csoportos foglalkozások
  • korosztály szerinti csoportfoglalkozások, pl: kamasz csoportok, vagy nyugdíjas csoportok, stb...
Hogyan gyógyulhatsz az irodalommal?

Leggyakrabban csoportterápiaként használják az irodalom áldásos hatását. A csoport a történetet nem elemzi, nem veszi górcső alá, mint irodalom órán, hanem dolgozik a történettel, kapcsolódik a történethez. Az irodalmi mű- mely lehet szépirodalom, mese, dalszöveg vagy akár képregény is- csak eszköz ahhoz, hogy egy „probléma” a felszínre kerüljön és feloldódjon. A lényeg az, hogy hogyan hat a szöveg az olvasóra. Milyen gondolatokat és érzelmeket hív elő, milyen irányba mozdul ki az olvasó az irodalom hatására.

Tudnod kell, hogy a csoportegységnek mindig ereje van. Nemcsak a saját gondolataidat osztod meg a többiekkel- ami már önmagában is fejlesztő hatású lehet-, hanem a többiek véleménye is hatással lesz rád, segít objektíven rálátni egy-egy elakadásodra. A csoportos terápiák nemcsak az önismeretet, de a toleranciát is kitűnően fejlesztik.

Volt- e már olyan érzésed, hogy egy novella vagy dalszöveg a szíveden talált? Mintha neked címezték volna. Pont az az állapot, pont az az érzés.
Egy történet, vers vagy dalszöveg megfogalmazhatja helyettünk azokat az érzéseket és gondolatokat, amelyek maguktól talán sosem törnének a tudatunk felszínére.

Legfrissebbek

Könyvbemutatóval egybekötött dedikálás

Olvasmányok őszre - Irvin D.Yalom kötetei

Az olajfa (novella-részlet)

Mese az egyezségről (részlet)

Jaguár-erő (részlet)

Cassiopeia

Párkapcsolati grafológia

A vers, mint mantra

Transzgenerációs szemlélet

Férfi vagy nő írta-e?

A kívánság

Noklapja.hu interjú

Femcafe.hu interjú

Ezüst csillogás

Adventi hangolódás irodalomterápiával

Gyógyító írás a gyakorlatban

Kosztolányi: Édes Anna kiállítás

Az ösvény (novella-részlet)

Vakon hinni

Hazugságjegyek a kézírásban 2. rész

Hazugságjegyek a kézírásban 1. rész

A Csigaház igazi kincseket rejt

Elérhetőségem:

Sajtókapcsolat:

Üzenet küldése:

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek.

Elengedhetetlen
Statisztikai és marketing