Kosztolányi: Édes Anna kiállítás kezdőlap
Édes Anna komplex térben

A tavalyi év vezető irodalmi kiállítása Kosztolányi Édes Annája. Az utóbbi időben többször is részt vehettem olyan beszélgetésekben, ahol a téma az volt, hogyan lehetne az irodalmat még közelebb vinni a diákokhoz, milyen rendhagyó módszerekkel lehetne felkelteni és fent tartani a motivációt az irodalmi alkotások iránt.
Egy biztos. Ez a kiállítás megér egy rendhagyó irodalom órát.
A szervezők zsenialitását dicséri az a szemléletmód, ahogy minden érzékszervünket igyekeztek bevonni az élménybe. Nagyon is sikeresen!smiley
A kiállítás három tere (szobája) olyan komplex élményt nyújt, hogy egy valódi időutazásban lesz részed, ha ellátogatsz a Petőfi Irodalmi Múzeumba. Az első terem dokumentációban gazdagon mutatja be a regényen keresztül a korképet, az 1918-22 közötti történelmi időszakot.
A középső teremben varázslat történik. A Kiégő Izzók alkotó csoport digitális installációja jóvoltából sétálhatsz Budapest utcáin, a Krisztina téren csatlakozhatsz a tömeghez, magasba emelheted fehér kendődet, zúghatod a többiekkel együtt: „... Megbűnhődte már e nép a múltat s jövendőt.” Az egész tér fehér lobogás. A piacon beállhatsz a sorba, kivárhatod, amíg a cselédek bevásárolnak az aznapi ebédhez, talán köztük van Anna is. Édes Anna. Majd hazafelé bandukolva egy plakátra leszel figyelmes, melyet egy villanypóznáról félig lecibált a szél. Pár méterről is el tudod olvasni: „A legszigorúbb kivételes állapotot rendeljük el! Három embernél több az utcán nem lehet együtt!” Közelebb lépsz, hogy jobban szemügyre vedd a legújabb megszorításokat, például a cukoradagok csökkentését. Esténként világító ablakokon lesel be, a Vizy családnál egy fiatal lány uzsonnára teríti éppen az asztalt, Vizyné pedig az érzékeny gyomrára panaszkodik. Fültanúja lehetsz annak a legendának is, hogyan menekült Kun Béla repülőgépen. Néhányan még azt is látták, ahogy a gép ablakából kiintegetett Vérmező felett.
Nekem egy moziélménnyel ért fel ez a tér.smiley
Az utolsó teremben leginkább Kosztolányi munkásságát láthatod, kéziratokat, családi fotókat. A Szabadkai család Trianon után szétszakadt, Kosztolányi évekig nem láthatta szüleit és rokonait. És ha már az írói sorsnál tartunk...hogyan lehetne felülemelkedni azon a tényen, hogy Trianonnal nemcsak az országot csonkították meg, hanem a magyar irodalmat is...Márai szerint Kosztolányi egyszer a betegágyán bevallotta: „A magyar író Trianonba hal bele.”
Nem baj, ha a következő hónapban már egy szabad hétvégéd sem maradt, a kiállítás 2021. szeptember 30-ig látogatható.smiley
 
Helyszín: PIM
Kurátor: Parádi Andrea
Digitális installáció: Kiégő Izzók
Zeneszerző: Domonkos Csilla

Legfrissebbek

Olvasmányok őszre - Irvin D.Yalom kötetei

Az olajfa (novella-részlet)

Mese az egyezségről (részlet)

Jaguár-erő (részlet)

Cassiopeia

Párkapcsolati grafológia

A vers, mint mantra

Transzgenerációs szemlélet

Férfi vagy nő írta-e?

A kívánság

Noklapja.hu interjú

Femcafe.hu interjú

Ezüst csillogás

Adventi hangolódás irodalomterápiával

Gyógyító írás a gyakorlatban

Kosztolányi: Édes Anna kiállítás

Az ösvény (novella-részlet)

Vakon hinni

Hazugságjegyek a kézírásban 2. rész

Hazugságjegyek a kézírásban 1. rész

A Csigaház igazi kincseket rejt

Elérhetőségem:

Sajtókapcsolat:

Üzenet küldése: