Kosztolányi: Édes Anna kiállítás kezdőlap
Édes Anna komplex térben

A tavalyi év vezető irodalmi kiállítása Kosztolányi Édes Annája. Az utóbbi időben többször is részt vehettem olyan beszélgetésekben, ahol a téma az volt, hogyan lehetne az irodalmat még közelebb vinni a diákokhoz, milyen rendhagyó módszerekkel lehetne felkelteni és fent tartani a motivációt az irodalmi alkotások iránt.
Egy biztos. Ez a kiállítás megér egy rendhagyó irodalom órát.
A szervezők zsenialitását dicséri az a szemléletmód, ahogy minden érzékszervünket igyekeztek bevonni az élménybe. Nagyon is sikeresen!smiley
A kiállítás három tere (szobája) olyan komplex élményt nyújt, hogy egy valódi időutazásban lesz részed, ha ellátogatsz a Petőfi Irodalmi Múzeumba. Az első terem dokumentációban gazdagon mutatja be a regényen keresztül a korképet, az 1918-22 közötti történelmi időszakot.
A középső teremben varázslat történik. A Kiégő Izzók alkotó csoport digitális installációja jóvoltából sétálhatsz Budapest utcáin, a Krisztina téren csatlakozhatsz a tömeghez, magasba emelheted fehér kendődet, zúghatod a többiekkel együtt: „... Megbűnhődte már e nép a múltat s jövendőt.” Az egész tér fehér lobogás. A piacon beállhatsz a sorba, kivárhatod, amíg a cselédek bevásárolnak az aznapi ebédhez, talán köztük van Anna is. Édes Anna. Majd hazafelé bandukolva egy plakátra leszel figyelmes, melyet egy villanypóznáról félig lecibált a szél. Pár méterről is el tudod olvasni: „A legszigorúbb kivételes állapotot rendeljük el! Három embernél több az utcán nem lehet együtt!” Közelebb lépsz, hogy jobban szemügyre vedd a legújabb megszorításokat, például a cukoradagok csökkentését. Esténként világító ablakokon lesel be, a Vizy családnál egy fiatal lány uzsonnára teríti éppen az asztalt, Vizyné pedig az érzékeny gyomrára panaszkodik. Fültanúja lehetsz annak a legendának is, hogyan menekült Kun Béla repülőgépen. Néhányan még azt is látták, ahogy a gép ablakából kiintegetett Vérmező felett.
Nekem egy moziélménnyel ért fel ez a tér.smiley
Az utolsó teremben leginkább Kosztolányi munkásságát láthatod, kéziratokat, családi fotókat. A Szabadkai család Trianon után szétszakadt, Kosztolányi évekig nem láthatta szüleit és rokonait. És ha már az írói sorsnál tartunk...hogyan lehetne felülemelkedni azon a tényen, hogy Trianonnal nemcsak az országot csonkították meg, hanem a magyar irodalmat is...Márai szerint Kosztolányi egyszer a betegágyán bevallotta: „A magyar író Trianonba hal bele.”
Nem baj, ha a következő hónapban már egy szabad hétvégéd sem maradt, a kiállítás 2021. szeptember 30-ig látogatható.smiley
 
Helyszín: PIM
Kurátor: Parádi Andrea
Digitális installáció: Kiégő Izzók
Zeneszerző: Domonkos Csilla

Legfrissebbek

Könyvbemutatóval egybekötött dedikálás

Olvasmányok őszre - Irvin D.Yalom kötetei

Az olajfa (novella-részlet)

Mese az egyezségről (részlet)

Jaguár-erő (részlet)

Cassiopeia

Párkapcsolati grafológia

A vers, mint mantra

Transzgenerációs szemlélet

Férfi vagy nő írta-e?

A kívánság

Noklapja.hu interjú

Femcafe.hu interjú

Ezüst csillogás

Adventi hangolódás irodalomterápiával

Gyógyító írás a gyakorlatban

Kosztolányi: Édes Anna kiállítás

Az ösvény (novella-részlet)

Vakon hinni

Hazugságjegyek a kézírásban 2. rész

Hazugságjegyek a kézírásban 1. rész

A Csigaház igazi kincseket rejt

Elérhetőségem:

Sajtókapcsolat:

Üzenet küldése:

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek.

Elengedhetetlen
Statisztikai és marketing