A vers, mint mantra kezdőlap

A vers, mint mantra

 
Az irodalomterápia azt mondja, hogy minden irodalmi alkotás: novella, regény, vers vagy akár egy dalszöveg is tükörként viselkedik. Saját magunkat látjuk benne. Csak azt vesszük észre, olvassuk ki belőle, ami hozzánk tartozik, amivel valamilyen módon kapcsolódni tudunk. A vers különleges módon tükrözi vissza a személyiségünket. Hasonlít ahhoz a kozmetikai, nagyítós tükörhöz, amiben csak részleteket látunk ugyan, de azt nagyon élesen. cool

Megfigyelted már az arcodat vagy az íriszedet egy tükörben nagyon közelről? Benne van az egész életed, az egész személyiséged a jelenlegi állapotodban.
A rövidebb versek, haikuk vagy terápiás versek rövidségüknél és tömörségüknél fogva úgy működnek a lélekben, mint a mantrák. Hamar befészkelődnek a tudatodba, a lelkedbe, addig ízlelgeted, ismételgeted őket, amíg ki nem oldják benned a feszültséget. Vissza-visszajárnak, a legváratlanabb élethelyzetekben visszhangoznak a szívedben, kísérnek, amíg szükséged van rájuk. A mantrák is ugyanígy működnek, azzal a különbséggel, hogy a keleti tradíció szerint a mantra-szövegek mindig emelkedett minőséget, felsőbb energiát hordoznak.
Viszont én azt tanultam, hogy a versben is minden egyes szónak szerepe van. Soha nem kerülhet egy versbe felesleges szó, így minden szónak különleges szerepe van, a rövidebb költeményekben meg végképp.

Pár évvel ezelőtt szükségem volt egy haikura. Csak a hangulatára emlékeztem és tudtam ki írta. Világosan tudtam, hogy csak az a néhány sor segíthet az akkori állapotomon. Megkerestem, megtanultam – összesen három sor voltlaugh – és elhatároztam, mantraként fogom használni. Elvonultam a hálószobába, magamra zártam az ajtót és mormolni kezdtem, 108-szor ismételtem el egymás után, mint egy mantrát. Eleinte csak alig hallhatóan, de nagyon figyeltem rá, hogy megértsem a szavak pontos jelentését. Figyeltem, milyen érzést váltanak ki a belőlem a kiejtett szavak, lelkem melyik csücskébe vezetnek éppen. Majd egyre hangosabban mantráztam, kíváncsian, szomorúan, dühösen, határozottan, a közepe táján talán még közömbösen is, de mire a végére értem, valami megváltozott bennem.
Nem mondom, hogy minden alkalommal szükség van erre a drasztikus folyamatra. Van, amikor csak jólesik, hogy veled van egy vers, megmelengeti a szívedet, magasba emel, felnyitja a szemedet.
Bárhogy van is, egy találó vers mindig segít, mint egy jó terapeutalaugh
Négy különböző hangulatú verset hoztam:
 

"Amikor elhagytalak
ugyanolyan egyedül
maradtam
mint veled voltam
de ez így most
mennyivel igazabb."   
                    Tisza Kata – pszicholíra
 

"Szabadság az, ha
Megválaszthatom: kitől
és mitől függjek."        
                   Fodor Ákos – Axióma

 

"– Tudsz játszani?
– Tudok.
– És szeretsz is?
– És szeretlek is."     
                  Fodor Ákos – Tündérpárbeszéd

 

"Megértenélek
Meg is értelek
utálnom kéne
mégis féltelek
kényes úr a kor
meg a kényelem
s bár harcol a szív
győz a félelem."                
                  Karinthy Vera – Gyávaság


1.Válassz ki a versek közül egyet, amelyik most a leginkább megérint és olvasd el egyszer, majd olvasd fel hangosan is. Tanuld meg a verset és engedd, hogy dolgozzon benned, engedd, hogy a szavak elinduljanak a lelkedben. Amikor szükséged lesz rá, ott lesz veled, fel fog bukkanni a tudatod mélyéből.smiley

2. Ha kedvet érzel hozzá, válassz egy verset és próbáld ki, hogy mi történik, ha mantraként használod! Szavald el 108-szor egymás után! smiley
 
Használd a verseket! Gazdagítanak és gyógyítanak!
 
 
 
 
 

 

 

Legfrissebbek

Könyvbemutatóval egybekötött dedikálás

Olvasmányok őszre - Irvin D.Yalom kötetei

Az olajfa (novella-részlet)

Mese az egyezségről (részlet)

Jaguár-erő (részlet)

Cassiopeia

Párkapcsolati grafológia

A vers, mint mantra

Transzgenerációs szemlélet

Férfi vagy nő írta-e?

A kívánság

Noklapja.hu interjú

Femcafe.hu interjú

Ezüst csillogás

Adventi hangolódás irodalomterápiával

Gyógyító írás a gyakorlatban

Kosztolányi: Édes Anna kiállítás

Az ösvény (novella-részlet)

Vakon hinni

Hazugságjegyek a kézírásban 2. rész

Hazugságjegyek a kézírásban 1. rész

A Csigaház igazi kincseket rejt

Elérhetőségem:

Sajtókapcsolat:

Üzenet küldése:

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek.

Elengedhetetlen
Statisztikai és marketing