Gyógyító írás a gyakorlatban kezdőlap
Gyógyító írás a gyakorlatban
Nincs szükséged szóvirágokra és gyöngybetűkre!
 
Az utóbbi hetekben sokan kérdeztétek tőlem, hogy kell elképzelni a gyakorlatban a gyógyító írást és milyen képességek szükségesek egy tanfolyamon való részvételhez.
Legelőször évekkel ezelőtt találkoztam az írás ilyen (terápiás) jellegű felhasználásával. Miskei Anikó pszichológus indított az országban először Gyógyító írás tematikában tanfolyamokat, a név is tőle származik, annak ellenére, hogy a később itthon magyar fordításban is megjelent James W. Pennebaker könyv: Expressive Writing (Önkifejező írás) is ezt a címet kapta.
Azóta a módszert bővítettük és továbbfejlesztettük. A tanfolyam kiscsoportos jellegű, 8-15 fővel kell elképzelni és nagyon családias hangulatú.
Az első órában érintjük az írás pszichológiáját, és megtudjuk, hogy miért részesítjük előnyben a kézírást, amikor az elakadásainkkal dolgozunk.
Minden résztvevő hoz egy elakadást, traumát vagy olyan eseményt az életéből, amivel pár órán keresztül dolgozni fog. Már a jelentkezésnél azt kérjük, hogy olyan „problémát” hozz, amit egy 1-10-es skálán legalább 7-es érzelmi intenzitásúnak tartasz. A feladatok nagy része egyéni, de lehetőség van páros gyakorlatokra is.
Ami fontos: semmi nem kötelező! Csak addig vezetünk, ameddig még biztonságosnak érzed, semmi olyat nem kell megosztanod a többiekkel, amit nem szeretnél. Szem előtt tartjuk a saját határaid keresését és tiszteletben tartását egyaránt.
Ugyanazt a történetet többször is át fogod írni a feldolgozás során. Mindig más és más szempontból, amíg a teljes elmélyedés és megértés után megadja majd azt a lehetőséget, hogy végre objektívebben és teljesebben lásd a saját megéléseidet. A végső átirat már egy olyan történet lesz, amit minden nehézség nélkül tudsz újra visszailleszteni az életedbe, csak egy más érzelmi töltettel.
A feladatok egyszerűek, semmiféle speciális képességet nem igényelnek. Gyakran keverik ezt a módszert a kreatív írás tanfolyamokkal, de a két módszer mind eszközeit, mint célját tekintve teljesen különbözik. Mindegy, hogy mennyire tudsz szépen vagy stílusosan fogalmazni és az sem vesz el az írásod értékéből, ha nem gyöngybetűkkel vetetted azt papírra.
Ezen a tanfolyamon nem információkat és előadásokat hallgatsz, hanem irányított gyakorlatokkal dolgozod fel egy olyan traumádat, amit eddig más módszerrel nem sikerült megtenned. Ezt a technikát a későbbiekben önállóan is képes leszel alkalmazni egy másik probléma feldolgozásában.
Mire van mégis szükséged? Jelen-létre és motivációra! wink
 
„Amikor iskolába jártam, azt kérdezték tőlem, mi akarok lenni, ha felnövök. Válaszul leírtam a füzetembe, hogy BOLDOG. Ezt látva a tanáraim azt mondták nekem, hogy nem értem a feladatot, én meg azt válaszoltam, hogy ők nem értik az életet.” – John Lennon
 
 
 
 

Legfrissebbek

Könyvbemutatóval egybekötött dedikálás

Olvasmányok őszre - Irvin D.Yalom kötetei

Az olajfa (novella-részlet)

Mese az egyezségről (részlet)

Jaguár-erő (részlet)

Cassiopeia

Párkapcsolati grafológia

A vers, mint mantra

Transzgenerációs szemlélet

Férfi vagy nő írta-e?

A kívánság

Noklapja.hu interjú

Femcafe.hu interjú

Ezüst csillogás

Adventi hangolódás irodalomterápiával

Gyógyító írás a gyakorlatban

Kosztolányi: Édes Anna kiállítás

Az ösvény (novella-részlet)

Vakon hinni

Hazugságjegyek a kézírásban 2. rész

Hazugságjegyek a kézírásban 1. rész

A Csigaház igazi kincseket rejt

Elérhetőségem:

Sajtókapcsolat:

Üzenet küldése:

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek.

Elengedhetetlen
Statisztikai és marketing