Szólamok a szívkamrából, 2023 kezdőlap

Kiss Edina novellái első olvasásra könnyednek tűnő keretben jelenítenek meg egyszerű, hétköznapi sorsokat, problémákat. A történetekben azonban gyakran van egy csavar, ami meglepő fordulatokkal kibillenti az olvasót, s ezáltal az egész szöveg értelme is más, metaforikusabb megvilágításba kerül. A kötet történetei valami nagyon lényegit sűrítenek magukba az emberi létből, létélményekből, létlehetőségekből, alkalmat adva arra, hogy apropójukon az életünk során legalapvetőbb lélektani hatásokról, kapcsolódásokról, találkozásokról, a szívkamrák többféle szólamáról gondolkodjunk – mi az, ami pusztít, és mi az, amitől azt érezzük, újra élünk.

Fotó: Csortos Szabolcs

Történetei olyan fontos témákat érintenek, mint a pozitív önértékelés kialakítása, a traumatikus életeseményekkel való szembenézés, a veszteségélményekkel, a kapcsolati krízisekkel vagy az elszigeteltséggel való megküzdés, a belső rend és az énintegritás kialakításának a képessége. Terápiás novelláknak is nevezhetnénk őket, hiszen közös témájuk, hogy szereplőik valamilyen módon a művészetek (pl. az írás, a tánc, a zene, az építészet) vagy bizonyos helyek (pl. természetjárás, a családi múlt meghatározó helyei vagy a jó emlékeket idéző helyekre való visszatérés) segítségével gyógyulnak és találnak rá a saját útjukra, önazonos önmagukra, s így találnak utat egymáshoz is.

Kiss Edina novellái által mi, olvasók is figyelmesebbekké válhatunk azokra a katartikus „fénypillanatokra”, „amikor úgy érezzük, hogy igazán élünk”, amikor „kirepülünk az idő kerekének forgásából, belezuhanunk önmagunk belső terébe, oda, ahol ritkán szoktunk időzni, hiszen szétforgácsolt figyelmünket az élet többnyire kifelé húzza-vonja.” (Az én dalom) A Szólamok a szívkamrából arra emlékeztet, hogy az irodalom, az olvasás terápiás hatása is abban áll, hogy más ritmusban tanít meg befelé és kifelé figyelni. Akár egy megvilágosító erejű álom vagy sorsfordító életesemény, segít meglátni az igazán fontos dolgokat, s egy autentikusabb lét felé vezet.

Dr. Béres Judit
személyközpontú irodalomterapeuta és tanácsadó, tanár, kutató
 

 


Vásárlás

Legfrissebbek

Könyvbemutatóval egybekötött dedikálás

Olvasmányok őszre - Irvin D.Yalom kötetei

Az olajfa (novella-részlet)

Mese az egyezségről (részlet)

Jaguár-erő (részlet)

Cassiopeia

Párkapcsolati grafológia

A vers, mint mantra

Transzgenerációs szemlélet

Férfi vagy nő írta-e?

A kívánság

Noklapja.hu interjú

Femcafe.hu interjú

Ezüst csillogás

Adventi hangolódás irodalomterápiával

Gyógyító írás a gyakorlatban

Kosztolányi: Édes Anna kiállítás

Az ösvény (novella-részlet)

Vakon hinni

Hazugságjegyek a kézírásban 2. rész

Hazugságjegyek a kézírásban 1. rész

A Csigaház igazi kincseket rejt

Elérhetőségem:

Sajtókapcsolat:

Üzenet küldése:

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek.

Elengedhetetlen
Statisztikai és marketing