Irodalomterápia: Az igazi, 2. rész kezdőlap
Az irodalom lélekemelő, „önmegismertető” hatása 2.

 
Van kedved egy kis otthoni irodalomterápiához? Vedd a kezedbe Márai: Az igazi c. regényét! Most konkrét példákat mutatok neked az előző bejegyzésemben már példaként hozott regényből, egyszerű, gyakorlati javaslatokkal, melyek közelebb vihetnek téged Márai „igazságán” keresztül a saját igazságodhoz.
 
Hogyan haladj az idézetekkel?
 1. Olvasd el az első idézetet!
 2. Ha egyedül vagy és megteheted, olvasd fel hangosan is ugyanezt!
 3. Figyeld meg, hogyan érintenek a kijelentések! Milyen mértékben tudsz azonosulni a mondatokkal?
 4. Bármi is a válaszod, gondolkodj el azon, hogy mi lehet az oka. Milyen viszonyban vannak a saját tapasztalataid az idézettel?
 5. Hallottad-e már korábban ezeket a szavakat, vagy hasonlókat? Ha igen, kitől és milyen élethelyzetben?
 6. Eszedbe jut-e bármilyen kiegészítés vagy további gondolat az idézet kapcsán?
 7. Most olvasd el újra a pár mondatot és csukd be a szemed! Így csukott szemmel jobban meg tudod figyelni magadat. Bekapcsol-e bármilyen emlék, érzés vagy testi tünet? Bármit is tapasztalsz, ne ítélkezz, csak szemléld a tapasztalataidat! Figyelj jól és fogadd el!
 8. Ha átírhatnád az idézetet, hogyan írnád át? Sokat változtatnál rajta?
 9. Lépj tovább a következő idézetre és haladj ugyanebben a sorrendben.
 
Idézetek/ Tételmondatok:
 1. „Minden igazi férfiban van valamilyen tartózkodás, mintha lényének, lelkének egy területét elzárná a nő elől, akit szeret.”
 2. „Egy ideig büntetésnek érezzük a magányt, mint a gyerek, akit egyedül hagytak egy sötét szobában. De aztán mi is felnőttek leszünk egy napon, s megtudjuk, hogy a magány, az igazi, az öntudatos egyedüllét az életben, nem büntetés, nem is sérült és beteges elvonulás, hanem az egyetlen emberhez méltó állapot.”
 3. „A nő számára, ha igazi nő, egyetlenegy igazi haza van: az a terület, melyet a férfi, akihez tartozik, elfoglal a világban.”
 4. „...a szerelem, ha igazi, mindig halálos. Úgy értem, nem célja a boldogság, az idill, a kéz a kézben, az andalgás, holtomiglan-holtodiglan virágzó hársfák alatt...” „Minden időben és minden vallásban ezért tisztelték a szerelmeseket: mert máglyára lépnek, mikor egymás karjaiba borulnak. Az igaziak, tudod. A bátrak, a kevesek, a kiválasztottak.”
 5. „Minden igazi életben eljön egy pillanat, amikor az ember úgy merül el egy szenvedélyben, mintha a Niagara-vízesésbe vetné magát. S természetesen mentőöv nélkül.”
 6. „...az igaz szavaknak van valamilyen alakító és tisztító erejük.”
 7. „... (az igazi) szépség mögött, mely végre is múlandó és törékeny anyagból készül, erős akarat lobog. Egy ember mirigyeivel és szívével, értelmével és ösztöneivel, jellemével és testével tartja azt az összhangot, azt a szerencsés és csodálatos vegyítési képletet, melynek végső következése és hatása a szépség.”
 
 
 

Legfrissebbek

Könyvbemutatóval egybekötött dedikálás

Olvasmányok őszre - Irvin D.Yalom kötetei

Az olajfa (novella-részlet)

Mese az egyezségről (részlet)

Jaguár-erő (részlet)

Cassiopeia

Párkapcsolati grafológia

A vers, mint mantra

Transzgenerációs szemlélet

Férfi vagy nő írta-e?

A kívánság

Noklapja.hu interjú

Femcafe.hu interjú

Ezüst csillogás

Adventi hangolódás irodalomterápiával

Gyógyító írás a gyakorlatban

Kosztolányi: Édes Anna kiállítás

Az ösvény (novella-részlet)

Vakon hinni

Hazugságjegyek a kézírásban 2. rész

Hazugságjegyek a kézírásban 1. rész

A Csigaház igazi kincseket rejt

Elérhetőségem:

Sajtókapcsolat:

Üzenet küldése:

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek.

Elengedhetetlen
Statisztikai és marketing