Adventi hangolódás irodalomterápiával kezdőlap
Adventi hangolódás irodalomterápiával
 
Az adventi időszak nagyszerű lehetőséget kínál arra, hogy elgondolkozzunk a karácsonyhoz, mint fényhozó ünnephez való viszonyunkon. Ebben az időszakban a belső munka a legfontosabb, hogy a fenyőfa alatt majd megfelelő szív-állapotban tudjunk találkozni önmagunkkal és szeretteinkkel.
A karácsony lelkiállapot. – olvashatjuk Szabó Magda sorait.
Szabó Magda Daloljanak itt angyalok kötetéből hoztam neked a Karácsonyi víziók című történetet.
A legszerencsésebb az lenne, ha az adventi készülődésben tudnál időt szakítani arra, hogy elolvasod ezt a rövid történetet. (összesen 9 oldal)
Ha mégsem tudod ezt megoldani, akkor is érteni fogod a következő írásomat, mert a történetből kigyűjtöttem neked azokat a tételmondatokat, amelyek segítségével akár pár perc alatt is lehetőséged lesz egy belső utazásra, ahol a lelkedet fénybe öltöztetheted.
 
Hogyan haladj a tételmondatokkal?
 • Olvasd el az elsőt!
 • Figyeld meg, hogyan érintenek a kijelentések!
 • Milyen mértékben tudsz azonosulni velük?
 • Milyen viszonyban vannak a saját tapasztalataid Szabó Magda szavaival, tapasztalataival? Hasonlóak vagy különbözőek? Bármi is legyen a válaszod, gondolkodj el azon, hogy mi lehet az oka?
 • Eszedbe jut-e bármi az idézettel kapcsolatban? Van-e hasonló emléked a saját gyerekkorodból?
 • Eszedbe jut-e bármi kiegészítés vagy további gondolat az idézet kapcsán?
 • Olvasd el újra, majd csukd be a szemed! Bekapcsol-e bármilyen testi tünet, esetleg emlék? Bármit is tapasztalsz, fogadd el szeretettel! Ne ítélkezz!
 • Ha átírhatnád a tételmondatot, hogyan tennéd? Mit változtatnál rajta?
 • Lépj tovább a következő tételmondatra!

Tételmondatok:
 1. „Az ünnepek közül legjobban a karácsonyt szerettem.”
 2. „Minden megszépült, elvesztette hétköznapi jellegét, szokatlanná, sőt pompázatossá vált ... minden titokzatosan megszépült a körbefutó ezüstszalagtól.”
 3. „Apámat abban a hitben nevelték, hogy a karácsony a szeretet ünnepe s a szülői áldozatkészség és gondoskodás, az anya és apa örömvarázsoló keze kell, hogy akkora élmény legyen a gyermek számára, mint a szárnylebegés.”
 4. „Engem karácsony estéjén nem csukott ajtószárnyak mögül kihangzó csengőszó hívott be a szikrázó fához, ott állhattam, mikor anyám meggyújtotta a gyertyákat meg a csillagszórót s érezhettem, hogy a semmiből a papír- ezüstszál- üveggömb élettelenségéből egy feldíszített fa fényei között hogyan lesz csakugyan ünnep, a családé, az otthoné, az édes biztonságé, azé a minden utamat oly híven kísérő, állhatatos szereteté, mellyel a szüleim szerettek.”
 5. „A karácsony – mondta apám –, lelkiállapot, nem étkezés.”
 6. „A vendég, anyám nagynénje...beszélt arról, hogy milyen iszonyúak az esték egyedül, s mennyire fél a magányos ünneptől.”
 7. „Az ünnep, az Ünnep, amit vártam, aminek a fogadására készültem, hirtelen belépett az ajtón, havas volt, kipirult, hideg s hirtelen kézzelfogható, elérhető közelségben állott mellettem, mint egy élőlény, csillag szeme volt, ezüsthaja, bő ruháján villogó boák és hangja is volt, szólt hozzám, azt mondta: öregség, és azt is mondta, hogy részvét és irgalom.”
 8. „Az élmény, hogy nem vagyok már gyermek, s hogy attól a pillanattól fogva, melyben mások magányához és szomorúságához tudom idomítani életem egy szeletkéjét, az ünnephozó szarvaskák szánkóján hirtelen tovacsilingelt a gyermekkorom, szédítő volt, megríkató, felemelő.”
 

Legfrissebbek

Könyvbemutatóval egybekötött dedikálás

Olvasmányok őszre - Irvin D.Yalom kötetei

Az olajfa (novella-részlet)

Mese az egyezségről (részlet)

Jaguár-erő (részlet)

Cassiopeia

Párkapcsolati grafológia

A vers, mint mantra

Transzgenerációs szemlélet

Férfi vagy nő írta-e?

A kívánság

Noklapja.hu interjú

Femcafe.hu interjú

Ezüst csillogás

Adventi hangolódás irodalomterápiával

Gyógyító írás a gyakorlatban

Kosztolányi: Édes Anna kiállítás

Az ösvény (novella-részlet)

Vakon hinni

Hazugságjegyek a kézírásban 2. rész

Hazugságjegyek a kézírásban 1. rész

A Csigaház igazi kincseket rejt

Elérhetőségem:

Sajtókapcsolat:

Üzenet küldése:

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek.

Elengedhetetlen
Statisztikai és marketing