Mi az az íráspszichológia? kezdőlap

Tükröm, tükröm, mondd meg nékem... 1.

Az íráspszichológia, vagy más néven grafológia a személyiség és a kézírás közötti kapcsolatot tanulmányozza. A pszichológiai gyakorlatban, a pedagógiában, és az igazságszolgáltatásban is évtizedek óta használják, mint támogató szakterületet. A grafológia már a kezdetektől fogva együtt fejlődött a pszichológiával, annak legújabb elméleteit beépítette a vizsgálati módszerekbe. Mivel vizsgálati tárgya maga az ember, folyamatosan és dinamikusan fejlődik napjainkig.

Vannak, akik vitatják tudományos mivoltát, hiszen tudományos, analitikus módszerekkel az embert, a személyiséget vizsgálni, ami önmagában is egy holisztikus működésű rendszer, nagyon nehéz. A grafológia olyan interdiszciplináris (több szakágat, tudományt átfogó) tudomány, mely a pszichológia, a fiziológia, a neurológia és a szimbolika kutatási eredményeit használja fel az analízis felállításánál. Az íráspszichológia neves képviselői között leginkább orvosok, neurológusok, teológusok, filozófusok voltak, hiszen ezek a tudományterületek adták a kutatási alapokat. Jean Hippolyt Michon-t tartjuk a „grafológia atyjának”, ő rendszerezte először a grafológiai ismereteket. 1871-ben megalapította a Francia Grafológiai Társaságot és elindította a Grafológia című tudományos folyóiratot.

A grafológia azt vizsgálja, hogy az egyén folyóírása mennyire és milyen irányban tér el a tanult sztenderdtől. Vajon miért van az, hogy minden ember más mozdulattal, temperamentummal, sebességgel, vagy akár más betűméretekkel ír? Ennek oka az idegrendszeri vezérlésben és a személyiségben keresendő.

Ahhoz, hogy megértsük, hogyan működik az íráspszichológia, meg kell vizsgálnunk a kézírást, mint tevékenységet. A kézírás egy végtelenül összetett, bonyolult folyamat, melynél több milliárd neuron működik közre. Amikor kézzel írunk, folyóírással, az agyunk különböző területei egyszerre aktiválódnak. Ez a három terület az alsó homloklebenyi agytekervény, a bal oldali hosszúkás agytekervény és a fali lebeny hátsó része. Ez az oka annak, hogy a kézzel jegyzetelés során sokkal mélyebben és stabilabban rögzülnek az információk, és könnyeben is hívhatók elő a későbbiekben. Összetettebb maga a tanulási folyamat is, mint például a géppel jegyzetelésnél.

Sok emberben az az elképzelés él, hogy a grafológus ránéz egy írásképre és egy perc alatt „megjósolja”, hogy mi jellemzi a tulajdonosát. Ez természetesen téves elképzelés. Ha ilyen grafológussal találkozol, akkor állj fel és keress egy másikat!

Ha kíváncsi vagy rá, hogyan dolgozik egy valódi íráspszichológus, akkor olvasd el következő írásomat!
 

Legfrissebbek

Olvasmányok őszre - Irvin D.Yalom kötetei

Valentin-napi könyvajánló – Szerelmi történetek❤️

Az olajfa (novella-részlet)

Mese az egyezségről (részlet)

Jaguár-erő (részlet)

Cassiopeia

Természet és irodalom

Párkapcsolati grafológia

A vers, mint mantra

Transzgenerációs szemlélet

Férfi vagy nő írta-e?

A kívánság

Noklapja.hu interjú

Femcafe.hu interjú

Ezüst csillogás

Adventi hangolódás irodalomterápiával

Gyógyító írás a gyakorlatban

Kosztolányi: Édes Anna kiállítás

Az ösvény (novella-részlet)

Vakon hinni

Hazugságjegyek a kézírásban 2. rész

Hazugságjegyek a kézírásban 1. rész

A Csigaház igazi kincseket rejt