Mi az az íráspszichológia? kezdőlap

Tükröm, tükröm, mondd meg nékem... 1.

Az íráspszichológia, vagy más néven grafológia a személyiség és a kézírás közötti kapcsolatot tanulmányozza. A pszichológiai gyakorlatban, a pedagógiában, és az igazságszolgáltatásban is évtizedek óta használják, mint támogató szakterületet. A grafológia már a kezdetektől fogva együtt fejlődött a pszichológiával, annak legújabb elméleteit beépítette a vizsgálati módszerekbe. Mivel vizsgálati tárgya maga az ember, folyamatosan és dinamikusan fejlődik napjainkig.

Vannak, akik vitatják tudományos mivoltát, hiszen tudományos, analitikus módszerekkel az embert, a személyiséget vizsgálni, ami önmagában is egy holisztikus működésű rendszer, nagyon nehéz. A grafológia olyan interdiszciplináris (több szakágat, tudományt átfogó) tudomány, mely a pszichológia, a fiziológia, a neurológia és a szimbolika kutatási eredményeit használja fel az analízis felállításánál. Az íráspszichológia neves képviselői között leginkább orvosok, neurológusok, teológusok, filozófusok voltak, hiszen ezek a tudományterületek adták a kutatási alapokat. Jean Hippolyt Michon-t tartjuk a „grafológia atyjának”, ő rendszerezte először a grafológiai ismereteket. 1871-ben megalapította a Francia Grafológiai Társaságot és elindította a Grafológia című tudományos folyóiratot.

A grafológia azt vizsgálja, hogy az egyén folyóírása mennyire és milyen irányban tér el a tanult sztenderdtől. Vajon miért van az, hogy minden ember más mozdulattal, temperamentummal, sebességgel, vagy akár más betűméretekkel ír? Ennek oka az idegrendszeri vezérlésben és a személyiségben keresendő.

Ahhoz, hogy megértsük, hogyan működik az íráspszichológia, meg kell vizsgálnunk a kézírást, mint tevékenységet. A kézírás egy végtelenül összetett, bonyolult folyamat, melynél több milliárd neuron működik közre. Amikor kézzel írunk, folyóírással, az agyunk különböző területei egyszerre aktiválódnak. Ez a három terület az alsó homloklebenyi agytekervény, a bal oldali hosszúkás agytekervény és a fali lebeny hátsó része. Ez az oka annak, hogy a kézzel jegyzetelés során sokkal mélyebben és stabilabban rögzülnek az információk, és könnyeben is hívhatók elő a későbbiekben. Összetettebb maga a tanulási folyamat is, mint például a géppel jegyzetelésnél.

Sok emberben az az elképzelés él, hogy a grafológus ránéz egy írásképre és egy perc alatt „megjósolja”, hogy mi jellemzi a tulajdonosát. Ez természetesen téves elképzelés. Ha ilyen grafológussal találkozol, akkor állj fel és keress egy másikat!

Ha kíváncsi vagy rá, hogyan dolgozik egy valódi íráspszichológus, akkor olvasd el következő írásomat!
 

Legfrissebbek

Valentin-napi könyvajánló – Szerelmi történetek❤️

Az olajfa (novella-részlet)

Mese az egyezségről (részlet)

Jaguár-erő (részlet)

Cassiopeia

Természet és irodalom

Párkapcsolati grafológia

A vers, mint mantra

Transzgenerációs szemlélet

Férfi vagy nő írta-e?

A kívánság

Noklapja.hu interjú

Femcafe.hu interjú

Ezüst csillogás

Adventi hangolódás irodalomterápiával

Gyógyító írás a gyakorlatban

Kosztolányi: Édes Anna kiállítás

Az ösvény (novella-részlet)

Vakon hinni

Hazugságjegyek a kézírásban 2. rész

Hazugságjegyek a kézírásban 1. rész

A Csigaház igazi kincseket rejt