Férfi vagy nő írta-e? kezdőlap
Figyeld meg jól a csatolt írásmintát! Ha az első benyomás alapján kellene véleményezned, akkor te mit mondanál? Női vagy férfi kézírás? cool
Gyakran felteszik ugyanis ezt a kérdést a grafológia iránt érdeklődők: Meg lehet-e egy írásmintából állapítani, hogy férfi vagy nő írta-e. Erre a hivatalos válasz egyértelműen az, hogy nem. Általában tudjuk, hogy mi a duktor (mintaadó személy) neme, hiszen kérjük, hogy az írásmintában legyen megszólítás és aláírás is. Akkor merülhet fel a nemiség kérdése, ha a vizsgálandó személy ismeretlen, nem utolérhető vagy bármilyen egyéb okból kifolyólag nincs aláírásunk.

Ennek ellenére sok nemiséghez fűződő információt le tudunk mérni egy mintából aláírás nélkül is. Mit tud akkor egy grafológus a mérések és analizálás után megállapítani?
A grafológia egy olyan dinamikusan fejlődő tudomány, amely nem az írást adó személy fizikai megjelenéséről, biológiai neméről vagy szexuális irányultságáról ad vizsgálati anyagot, hanem a személyiségéről. Pontosabban a személyisége működési elveiről, motivációiról, mozgatórugóiről, erősségeiről, gyengeségeiről, az akadályozó és előremozdító tényezőkről.
Biztosan te is hallottál már arról, hogy minden nőben él az animus (C.G.Jung elnevezése alapján), azaz férfi minőség, mint ahogy minden férfiben fellelhető az anima, azaz női minőség is. Az arányok mindig egyediek, de az biztos, hogy személyiségünknek ez a dualitása benne van a kézírásunkban is.
Az pedig már kulturális behatásokon múlik, hogy milyen tulajdonságokat társítunk a női/férfi sztereotípiákhoz. Mit várunk el egy nőtől? Milyen egy igazi férfi jelleme?
Klasszikusan a nőies írások:
  • ívesebbek, gömbölydedebbek
  •  jól formáltabbak, díszítettebbek
  •  Finomabb, hajlékonyabb vonalvezetésűek
  • Jobban kötött írások
Klasszikusan a férfias jegyek tetten érhetőek:
  • az erősebb nyomatékban
  • a szálkásságban
  • szögesedőbb vonalvezetésben
  • kötetlenebb vonalvezetésben
 
Ezek csak kiragadott elemek, hiszen gondolj arra, hogy vannak olyan férfiak, akiknek a szakmája virágkötő, vagy divattervező, vagyis kiemelkedően magas esztétikai élmények is motiválhatnak egy férfit. Ezzel szemben vannak olyan nők, akik testépítő szalonokban gyúrják magukat szálkásra vagy határozottabb jellemmel bírnak, mint néhány férfi.
És ez így van jól. smiley
Ne feledd! Minden ember személyisége egyedi, megismételhetetlen csoda. Miért kellene akkor bárkit bármilyen keretek közé szorítani?  
A kézírás azonban biztosan elárulja, hogy a személyiségben az anima/animus jellegek milyen arányban vannak jelen.
A csatolt minta Nemes Nagy Ágnes, egyik legnagyobb költőnőnk kézírása. Vesd össze ezt a tényt az előzetes tippeddel. Jól tippeltél vagy meglepett az eredmény? laugh

Legfrissebbek

Olvasmányok őszre - Irvin D.Yalom kötetei

Valentin-napi könyvajánló – Szerelmi történetek❤️

Az olajfa (novella-részlet)

Mese az egyezségről (részlet)

Jaguár-erő (részlet)

Cassiopeia

Természet és irodalom

Párkapcsolati grafológia

A vers, mint mantra

Transzgenerációs szemlélet

Férfi vagy nő írta-e?

A kívánság

Noklapja.hu interjú

Femcafe.hu interjú

Ezüst csillogás

Adventi hangolódás irodalomterápiával

Gyógyító írás a gyakorlatban

Kosztolányi: Édes Anna kiállítás

Az ösvény (novella-részlet)

Vakon hinni

Hazugságjegyek a kézírásban 2. rész

Hazugságjegyek a kézírásban 1. rész

A Csigaház igazi kincseket rejt