Gondold újra a levélírást 3 kezdőlap

A formai megvalósítás 10 pontja

Ha megjött a kedved a levélíráshoz, elő is készültél a „munkára”, de nem tudod, melyek a levelek illendő vagy praktikus formai sajátosságai, a következő lista neked szól!

 1. A megfelelő tagolás és elhelyezés a papíron nemcsak a jobb megértést, hanem a szöveg rendezettségét is sugallja. Olvastál már olyan szöveget, ahol nem voltak bekezdések és a mondatok „faltól falig” értek?  Azt javaslom, hogy optimálisan tarts 1,5 cm-es bal, jobb, felső és alsó margót.
 2. A megszólítás tükrözze a címzetthez fűződő kapcsolatodat. Kerüljön felülre – középre, a végén felkiáltó jellel. Hagyj egy kis felső margót, ami azt az érzetet fogja kelteni, hogy nem ajtóstul rontasz a házba.
 3. A bekezdéssel folytasd! A neve már megsúgja, hogy egy picit illik beljebb kezdeni. Ez csak pár sor, amit kihasználhatsz arra, hogy megköszönd a partnered levelét, érzelmeket kifejezve, pl: „Milyen kellemes meglepetés volt, mikor szerda reggel meghozta a postás a leveledet! Már jól indult a napom!
  • Ha te írsz először, akkor fogalmazd meg pár sorban, hogy miért pont most írod ezt a levelet, pl: Már hetek óta készülök arra, hogy írjak neked, de kivártam vele a születésnapodat.”
 4. Most jöhet a tárgyalás, picit beljebb kezdve. A tárgyalás lesz tulajdonképpen a téma kifejtése, ami magánlevélnél mindig többféle és az sem baj, ha időnként – az érzelmek hevében – szerteágazó. Érdemes azzal kezdeni, hogy reagálsz a partnered levelére. Említsd meg, hogy mi az az információ, ami téged váratlanul ért, amelynek örülsz, vagy éppen szomorúsággal tölt el. Ebben a részben bátran szabadjára engedheted a fantáziádat. Izgalmasabb lesz a leveled, ha sok felszólító, kérdő, óhajtó és felkiáltó mondatot használsz. Ettől lesz életteli a szöveg.
  • Pl: „EL sem hiszem, hogy Marci már idén érettségizik!”
  • Vagy: Tegnap is eszembe jutott a finom túrós derelyéd. Bárcsak közelebb lennél és gyakrabban ehetnénk belőle!
  • Vagy: „Emlékszel még, ahogy órákig néztük a gerlepárokat a villanyvezetékeken?”
 1. Minden új gondolatot, új témát kezdj új sorban!
  • A legfontosabb talán az, hogy megtaláld az egyensúlyt a saját élményeidről való informálás és a levelezőpartnered híreire való reagálás között.
 2. A befejezés is kerüljön picit beljebb és ebben a részben már megkezdheted az elbúcsúzást, és kifejezheted, hogy mennyire örülnél, ha leveledre érkezne válasz. Felajánlhatsz egy esetleges személyes találkozót vagy látogatást is a közeljövőben. Érdemes ebbe a részbe is érzelmeket vinni, pl:
  • „Már annyira várom a balatoni közös nyaralásunkat!”
  • „Szinte számolom a napokat, annyira hiányzol!”
 3. Az aláírás előtt bármilyen formula, elköszönés állhat:
  • „Ölellek, Hiányzol, Üdvözöllek, Csókollak, Millió puszi stb
  • Az aláírás klasszikus helye jobbra-lent van. Érdemes ezt betartani.
 4. Bátran írhatsz utóiratot is a levél végére, általában baloldalra lentre. Az utóirat „kiröppenő gondolat”. Tartalmában valami különleges információt, érzelmi többletet, humort vagy elfelejtett információt is tartalmaz.
 5. Ha készen van a szövegtömb, nézd át még egyszer! Ha hibára bukkansz, még van esélyed tolljavítóval orvosolni.
 6. Díszítheted a szöveget, a papírt, a sarkoknál, vagy oldalt a margóknál is. Kiemelhetsz fontosabb részeket, vagy ragaszthatsz is a levélpapírra. Használd a fantáziádat!
  • Ha kettőtök kapcsolatában valamiért jellegzetesen fontos, titkos vagy visszatérő motívum egy macska pl, miért ne csatolhatnál a levélhez egy origami macskát?
  • De rajzolni sem kínos!smiley

Fedezd fel újra a levélváltás örömét!


 

Legfrissebbek

Olvasmányok őszre - Irvin D.Yalom kötetei

Valentin-napi könyvajánló – Szerelmi történetek❤️

Az olajfa (novella-részlet)

Mese az egyezségről (részlet)

Jaguár-erő (részlet)

Cassiopeia

Természet és irodalom

Párkapcsolati grafológia

A vers, mint mantra

Transzgenerációs szemlélet

Férfi vagy nő írta-e?

A kívánság

Noklapja.hu interjú

Femcafe.hu interjú

Ezüst csillogás

Adventi hangolódás irodalomterápiával

Gyógyító írás a gyakorlatban

Kosztolányi: Édes Anna kiállítás

Az ösvény (novella-részlet)

Vakon hinni

Hazugságjegyek a kézírásban 2. rész

Hazugságjegyek a kézírásban 1. rész

A Csigaház igazi kincseket rejt