Gondold újra a levélírást 2 kezdőlap

Készülj fel!

Ha magánlevelet szeretnél írni, akkor a levél műfaji szabályait meglehetősen szabadon értelmezheted. Mégis, van néhány fontos szempont, amit érdemes megfogadni azért, hogy a levélváltás élvezetesebb, minőségibb és tartalmasabb legyen.
Fontosak az előkészületek!

  1. Akkorra időzítsd a levélírást, amikor van egyben legalább egy órád. Egy levél szerkezetében és kivitelezésében is egy teljes „alkotás”, nem érdemes a folyamatot megszakítani Vonulj el egy nyugalmas helyiségbe, ahol nagyjából egy óráig nem zavar senki. Válassz olyan asztalt, amelyik jól meg van világítva.
  2. Készíts oda a kezed ügyébe mindent, amire szükséged lehet: levélpapírok, jól fogó tollak (nem baj, ha több is van, ilyenkor szokott az az egyetlenegy kifogyni), esetleg filctollak, színesceruzák a kiemeléshez és díszítéshez, fényképek, préselt növények, rajzok, egyéb dokumentumok, amiket mellékelni szeretnél.
  3. Piszkozatpapír. Ha nincs gyakorlatod a kézzel írott levélben, hasznos lehet, ha először készítesz egy piszkozatot. Így nem pazarolsz el több papírt is arra, hogy a folyamat közben elrontott gondolatokat, hibákat mindig újra kezdd. Vedd figyelembe, hogy a papíron hagyott nyom nem javítható és korrigálható olyan könnyen, mint a gépelt szöveg! Cserébe viszont sokkal élőbb és személyesebb lesz. Ha a teljes tartalmat nem is írod le, legalább egy vázlatot vess a piszkozatpapírra!
  4. A levélpapír alá tegyél be egy újságot, vagy puhább könyvet, hogy megfelelő legyen a nyomaték. Egy Nők Lapja pont megfelel erre a célra Így nem lesz karcos az írás, lesz „teste” a betűknek.
  5. Tegyél be valami kellemes zenét, ami megihlet, vagy ülj ki a teraszra – ha megteheted – és hagyd, hogy a madarak besegítsenek.

Bár a magánlevélben bármi megtörténhet, érdemes tartani a minimális tagolást annak érdekében, hogy érthetőbb és átláthatóbb legyen a tartalom. Ha érdekel, hogy a tagolás hogyan fogja megerősíteni és érthetőbbé tenni a megfogalmazott gondolatokat, akkor neked való a következő bejegyzés. Ötleteket adok benne azzal kapcsolatban is, hogy mitől lesz élő és interaktív a leveled.


 

Legfrissebbek

Olvasmányok őszre - Irvin D.Yalom kötetei

Valentin-napi könyvajánló – Szerelmi történetek❤️

Az olajfa (novella-részlet)

Mese az egyezségről (részlet)

Jaguár-erő (részlet)

Cassiopeia

Természet és irodalom

Párkapcsolati grafológia

A vers, mint mantra

Transzgenerációs szemlélet

Férfi vagy nő írta-e?

A kívánság

Noklapja.hu interjú

Femcafe.hu interjú

Ezüst csillogás

Adventi hangolódás irodalomterápiával

Gyógyító írás a gyakorlatban

Kosztolányi: Édes Anna kiállítás

Az ösvény (novella-részlet)

Vakon hinni

Hazugságjegyek a kézírásban 2. rész

Hazugságjegyek a kézírásban 1. rész

A Csigaház igazi kincseket rejt