Tudatos tervezés kezdőlap

Tudatos tervezés

 
Csak mi: emberek tervezünk. (Legalábbis a számunkra ismert fajok közül) Más életformák, növényi vagy állati, nem képesek a tervezésre. És az ember is csak részben tervez, mert ahogy a közmondás tartja: Ember tervez, Isten végez. angel Látszólag semmi értelme akkor annak, hogy terveket szőjünk, de szerintem ez a közmondás valami másra hívja fel a figyelmet. Ember és Isten (sors, rendeltetés, forrásenergia, hívd bárhogysmiley) interakciójáról van szó. 
A tervezés egyben mérlegelés, szelektálás, képzelgés, álmodozás és irányulás is egyben. Áthatják a jövőképre irányuló vágyak, az önkontroll és talán valamiféle megérzések is a jövővel kapcsolatban.
Tavaly is voltak terveim. Megfigyeltem, hogy a tavalyi évem sokkal hatékonyabban alakult a tervezés kapcsán, mint az előző. És nemcsak a Covid miatt.wink Pár nappal ezelőtt, év végén nézegettem a naptáramat, hogyan alakultak a tervezett programok, mi az, amit sikerült megvalósítani, mi az, amit nem. Vajon mi változhatott? Mit csináltam máshogy, mint azelőtt?
Tudom, a válasz sokkal összetettebb, de arra jutottam, hogy a havi tervezés bizonyult a leghatékonyabbnak, mind a munkával, mind pedig a szabadidővel kapcsolatban. Ha napi szinten próbáltam megtervezni az előttem álló heteket, jobban elcsúsztam, több mindent kellett utólag felülírnom, mint amikor havi beosztásban gondolkodtam.
Utánanéztem, és a pszichológiai kísérletek is azt bizonyítják, hogy a havi tervezés a leghatékonyabb, mert ekkora időszakra még van rálátásunk, de a rugalmassági faktor nem köti gúzsba a kapacitásunkat, mindig van egy picike szabad rés, ahol újratervezhetsz, módosíthatsz.
Korábban az is gyakori hibám volt, hogy túl sok mindent terveztem be egy hétre/hónapra. Ilyenkor a kialakult stressz nem javított, csak rontott a hatékonyságon. Talán a mai világban ez a legnehezebb. Az ingergazdag környezetben való eligazodás, a tudatos szelektálás. A kevesebbet markolni elve ilyenkor is segítségünkre lehet, nemcsak erkölcsi értelemben működik. Inkább számolj 6 db kiolvasott könyvet év végén (Vannak, akik számoljáklaugh), mint 12 félbehagyottat.
Idén már csak nagy vonalakban tervezem meg a 2022-es évet. Tudom, hogy mit szeretnék elérni szeptemberre a munkámban, tudom, hova szeretnék elutazni tavasszal, nyáron és a téli szünetben egy-egy hétre.
A havi terveimbe - a rendszeres sport mellett - pedig beírok legalább havi egy:
  • színházat/ koncertet/kiállítást/mozi
  • könyvet
  • kirándulást
  • barátokkal való közös időt
  • családdal közös program
  • szerelemnap (házastársaknak is kötelezőheart)
  • illetve ezek bármely kombinációja is nagyon jó ötlet
Ezek mindig konkrét programok, pl: megveszem a jegyet a Thália Színház egyik előadására, megtervezem a hétvégi kirándulás célpontját - Normafa, Erzsébet kilátó – és a nagyjábóli időtartamát, megszervezem a nagyszülői felügyeletet a gyerekeknek, hogy a párommal kettesben tölthessünk havi 1 napot, stb...
Igen, esős idő esetén pl: lecserélem a kirándulást a mozira (mozijegyhez gyorsan hozzá lehet jutni), és mivel Ember tervez, Isten végez...kéthetente ellenőrzöm a megvalósult terveket és kicsit felülírom, átírom a következő két hetet, hogy az eredeti tervekből minél több megvalósuljon.
És bár sokan félnek e tervezéstől, szerintem nagyon jó móka! Én szeretek papír alapú határidőnaplót használni, színesre díszíteni, összefirkálni, de ha te nem vagy grafomán típus, ugyanolyan jól működik az okostelefon jegyzet vagy naptár alkalmazása is! wink
Idén a Poketnaplót hívtam segítségül, aminek legnagyobb előnye, hogy aprócska mérete miatt alig foglal helyet a női táskában, viszont mindig tartogat valami meglepetést! Egyik oldalon egy híres magyar alkotóra hívja fel a figyelmemet, a másikon pedig egy Fodor Ákos haikuval örvendeztet meg. heart
 
„Tudok nem vágyni
Elérhetetlenekre:
Tudok örülni.” – Fodor Ákos, Egy év-végtelen mi - poketzsebkönyvek
 

Legfrissebbek

Olvasmányok őszre - Irvin D.Yalom kötetei

Az olajfa (novella-részlet)

Mese az egyezségről (részlet)

Jaguár-erő (részlet)

Cassiopeia

Párkapcsolati grafológia

A vers, mint mantra

Transzgenerációs szemlélet

Férfi vagy nő írta-e?

A kívánság

Noklapja.hu interjú

Femcafe.hu interjú

Ezüst csillogás

Adventi hangolódás irodalomterápiával

Gyógyító írás a gyakorlatban

Kosztolányi: Édes Anna kiállítás

Az ösvény (novella-részlet)

Vakon hinni

Hazugságjegyek a kézírásban 2. rész

Hazugságjegyek a kézírásban 1. rész

A Csigaház igazi kincseket rejt

Elérhetőségem:

Sajtókapcsolat:

Üzenet küldése: