Cassiopeia kezdőlap

Cassiopeia királyné a mitológia szerint azzal dicsekedett, hogy ő még a nimfáknál is szebb. Poszeidón, a tengeristen erre éktelen haragra gerjedt, hiszen felesége néreida volt, tengeri nimfa, és a sértés megtorlásául Cassiopeia királynénak és férjének megparancsolta, hogy kötözzék ki lányukat, Andromédát egy tengerparti sziklához; majd egy tengeri szörnyet küldött a megsemmisítésére. Szerencsére a hős Perszeusz éppen arra repült Pegasus hátán, és megmentette a lányt. De Cassiopeia királynőt az istenek mégis megbüntették hiúságáért; a Sarkcsillagról fejjel lefelé lógatva kikötözték az égboltra. Így láthatjuk őt azóta odafent, trónjához kötve öt fényes csillagával, ahogy beragyogja az éjszakai égboltot.

Ez a Cassiopeia csillagkép eredeti története.

De a férjem máshogy meséli. Szerinte én vagyok Cassiopeia királyné, és évezredekig vártam rá kikötözve az égbolt közepén, amíg végre abban a szeptemberi házibuliban, kilencszázkilencvenkettőben meghallotta kiáltozásaimat, és egyből segítségemre sietett. Egy varázslatos tánccal, majd egy hosszú csókkal feloldozott az átok alól, megszabadított láncaimtól.

Ez a történet minden évben elhangzik a Balatonon, az augusztusi csillagnézés alkalmával. Péter mindig is úgy tudott mesélni a csillagképekről, hogy sokáig féltékeny voltam az összesre, ahogy a nevüket a szájára vette. A gyerekek ugyanúgy hittek ebben a történetben, mint a Télapóban, sok évbe telt, mire lehullott a lepel, és rájöttek, hogy ez egy családi legenda.

A mi családunké.

Legfrissebbek

Olvasmányok őszre - Irvin D.Yalom kötetei

Az olajfa (novella-részlet)

Mese az egyezségről (részlet)

Jaguár-erő (részlet)

Cassiopeia

Párkapcsolati grafológia

A vers, mint mantra

Transzgenerációs szemlélet

Férfi vagy nő írta-e?

A kívánság

Noklapja.hu interjú

Femcafe.hu interjú

Ezüst csillogás

Adventi hangolódás irodalomterápiával

Gyógyító írás a gyakorlatban

Kosztolányi: Édes Anna kiállítás

Az ösvény (novella-részlet)

Vakon hinni

Hazugságjegyek a kézírásban 2. rész

Hazugságjegyek a kézírásban 1. rész

A Csigaház igazi kincseket rejt

Elérhetőségem:

Sajtókapcsolat:

Üzenet küldése: